Yayın Tarih: 2022-03-07T11:45:04Z
Faydalı BilgilerAlternatör olarak da bilinen şarj dinamosu, aküyü devamlı bir şekilde şarj ederek seyir halindeyken aracın şarjının bitme riskini ortadan kaldıran bir alettir. Bir nevi jeneratör görevi üstlenen şarj dinamosu, aküyü doldurmanın yanı sıra otomobilin diğer bileşenlerine de elektrik gücünün aktarılmasını sağlar. Böylelikle motordan gelen hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmüş olur.
Şarj dinamosu arızası, yavaş yavaş belirti gösterse de belirli bir süre sonra motordan gelen hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüp araçtaki sisteme aktaramadığından dolayı aracın çalışmasını engeller. Şarj dinamosunun arızalandığını gösteren bazı belirtiler şunlardır:
Şarj dinamosu, akünün şarj edilmesini sağlar. Akünün temel görevi ise marş motorunun devreye girerek marş dinamosu üzerinden aracı çalıştırabilmesi için gerekli elektriği karşılamaktır. Bunun yanı sıra araç çalıştıktan sonra elektrik sistemlerine aktarılacak olan elektriğin üretimini yapan parça şarj dinamosudur.
Aracın aküsünün voltajını koruma görevini üstlenen şarj dinamosu, jeneratörün çalışma sistemine benzer bir mantıkla enerji aktarımı yapar. Bu enerji aktarımının işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için şarj dinamosunun sahip olması gereken parçalar şunlardır:
Şarj dinamosu fiyatları aracınızın markasına, modeline, üretim yılına ve değişim yaptırmak istediğiniz şarj dinamosunun teknik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak 1000-4000 TL aralığında değişen fiyatlara sahip olan şarj dinamosu, pek çok bayide bulunur. Şarj dinamosunun değişimi sürecinde bu parçanın aracınız ile uyumlu olup olmamasına dikkat etmek çok önemlidir. Aksi durumda araca uyumsuz bir parça takılırsa aracınızın aküsü şarj olamadığından çok daha büyük arızalara sebebiyet vererek trafik güvenliğini tehlikeye atabilir.
Şarj dinamosunun en sık arızalanma nedenlerinden birisi kömürdür. Eğer şarj dinamosu kömürü yetersiz bir seviyede ise bu kömürlerin değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınan ve biten kömürler şarj dinamosunun bozulmasına neden olabilir. Şarj dinamosunun bozulmasına neden olan bir diğer faktör de rulman arızasıdır. Motordan gelen hareket enerjisi ile çalışan şarj dinamosu için gerekli olan rulmanın ömrü bittiğinde çeşitli seslerin çıkmasına neden olur. Bu durumda şarj dinamosunun sökülüp rulmanın yeni bir parça ile değiştirilmesi gerekir. Şarj dinamosunun ürettiği elektriğin voltajını sabitlemeye yarayan konjektörün arızalanması da şarj dinamosunun temel çalışma prensibini bozar. Konjektör arızalandığı zaman aracın farları ya da araç içinde bulunan diğer ışıklar aniden sönüp tekrar yanma hareketi gösterebilir. Bu durumda aracınızı servise götürmeli ve arızaya neden olan faktörlerin çözümü için görüşmelisiniz.
Şarj dinamosu arızalandığı zaman öncelikle değişim yapılacak olan bölgeyi belirlemek için arızanın kaynağına inmek gerekir. Böylelikle otomobil üzerinde meydana gelen arızanın hangi noktada olduğu tespit edilir ve gerekli müdahaleler bu doğrultuda planlanır. Şarj dinamosunun tamiri için bazı parçaların sökülerek yerine yenileri ile değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle söküm işlemi, alanında uzman kişiler tarafından yapılmalı ve aracın zarar görme riski en aza indirilmelidir.
Şarj dinamosunun neden şarj etmediğini belirleyebilmek için öncelikle şarj dinamosunun içi sökülerek şüpheli parçalar incelenmelidir. Eğer akü tam olarak şarj edilmiyorsa bunun en yaygın nedenlerinden biri konjektör arızasıdır. Bu nedenle şarj dinamosunun aküyü şarj etmediği zamanlarda konjektör mutlaka kontrol edilmeli ve arıza tespit edilirse yeni parça ile değiştirilmelidir.
Araba hareket halindeyken şarj dinamosu işlevini yerine getiremezse aracın çalışması için gerekli olan elektrik enerjisi aküden alınır. Ancak uzun süre kullanım sonucunda akünün kapasitesi bu enerji ihtiyacını tam olarak karşılayamacağından akü bittiğinde araç çalışmaz hale gelir. Aynı zamanda şarj dinamosunun bozulması sonucunda aracın farları aniden yanıp sönebilir, araçtan çeşitli sesler çıkabilir ve kötü kokular yayılabilir. Bu durumda en yakın oto çekici servisinden hizmet almalı ve arızaya neden olan problemin tamiri için alanında uzman olan kişilerden destek talep etmelisiniz.
Şarj dinamosunun çalışma mekanizması motor ile etkileşim halindedir. Motorun dönme kuvveti aracılığıyla hareket eden ve aktif olarak çalışmaya başlayan şarj dinamosu, aracın ihtiyacı olan elektrik enerjisini karşılayabilmek için çalışır. Şarj dinamosunun ürettiği elektrik enerjisi aynı zamanda motor devrinin değişimine neden olur.
Şarj dinamosu çalışma prensibi olarak bir jeneratör görevi üstlenir. Vantilatör kayışı ve krank mili gibi hareket aldığı bölgelerden gelen hareketleri inceler ve buradaki enerjiyi dönüştürerek motor ile bağlantılı olacak şekilde aracın diğer noktalarına elektrik gönderilmesini sağlar. Bu sayede araç üzerindeki tüm parçalar görevlerini eksiksiz olarak yerine getirebilir ve aracın elektrik sistemi düzenli bir şekilde çalışmaya devam edebilir.